Pametne sijalice

Sa promenom tehnologije i rastućom popularnošću automatizacije u svakodnevnom životu, čak i domovi i kancelarije imaju nadogradnju. Način života je postao efikasniji i u ovom poduhvatu pametne sijalice i osvetljenje postali su izuzetno popularni. Možda ste već čuli za pametne sijalice i druge pametne uređaje koji čine „kuće pametnim“ i koji se prodaju na tržištu. Ali šta je pametna sijalica i kako deluje? Sledeći članak će pokušati da objasni.

Šta su pametne sijalice?

Pametne sijalice su, pojednostavljeno rečeno, rasvetna tela kojima se može bežično upravljati. Oni se razlikuju od običnih sijalica jer možete eliminisati potrebu ručnog upravljanja. Pametnim sijalicama se najčešće upravlja putem aplikacija koje se instaliraju na mobilni uradjaj. Osim funkcija uključivanja i isključuvanja svetla putem aplikacuje, takođe možete lako da kontrolišete osvetljenost i to tako da ne podižete ništa više od prsta.

Pametne sijalice, uparene sa pravim pametnim prekidačima, takođe mogu biti dovoljno inteligentne da se upale u tačno definisano vreme. Možete da kreirate prilagođena podešavanja i takođe zakažete da se pametna sijalica uključi u određeno vreme dana. To je zaista efikasan i pametan način života. Ne morate se mučiti da izađete iz udobnosti pokrivača samo da biste isključili svetla ili se vratiti sa posla jer niste siguri da li ste isključiuli sijalicu.

Kako funkcionišu pametne sijalice?

Pametna sijalica takođe radi kao obična, standardna sijalica. Ali da bi funkcionisle potreban vam je pametni telefon, tablet ili mobilni uređaj na kome možete instalirati odredjenu aplikaciju. U većini slučajeva biće vam potrebno čvorište kućne automatizacije koje će vam omogućiti bežično upravljanje pametnom sijalicom. Većina čvorišta kućne automatizacije koriste komunikacione standarde kao što su Bluetooth, Wi-Fi, Z-Wave ili ZigBee.

Zatim se na čvorište za automatizaciju može povezati putem aplikacije na vašem mobilnom uređaju, tabletu ili računaru. Nekoliko brendova takođe može zahtevati od vas da investirate u poseban mrežni prolaz kako biste najbolje iskoristili bežičnu mrežu. Ovo je obično zasebna kutija koju treba kupiti zasebno i koja može da komunicira sa pametnom sijalicom i daje joj komande.

Na tržištu postoji veliki broj firmi koje su svoj razvoj usmerili u pravcu IoT trenda. Medju njima su neke od najpoznatijih firmi koje nude kompletan sistem za pametne kuće, od aplikacija, recivera, senzora i upravljača.

Neke od najpoznatijih su Philips sa svojim HueBrige sistemom, SmartBrige i druge. Pomoću pametne sijalice možete se povezati sa sistemom na više metoda – Wi-Fi, Bluetooth ili Z-Wave i ZigBee mreže. Ovo vam daje pouzdanije performanse i obezbeđuje rezervnu kopiju u slučaju da jedan način veze zakaže. Većina ljudi koji se zalažu za izgradnju pametnih kuća imaju tendenciju da koriste sistem kućne automatizacije kao što su SmartThings ili Nest kako bi svoje pametne sijalice i drugi pametni uređaji postali efikasniji.

Takođe možete da odaberete da koristite glasovno aktivirane sisteme kao što su Google Home, Amazon Alexa i druge.

Šta sve može pametna sijalica?

Prednosti upotrebe sistema kućne automatizacije su u tome što svoju pametnu sijalicu možete povezati sa brojnim drugim događajima ili uređajima u svom domu.

Na primer, možete da programirate da se svetla pale kada neko uđe u sobu ili kada neko pozvoni na interfon. Pomoću ovakvih sistema imaćete i kontrolu pametne sijalice kada ste van kuće. Možete da kreirate nekoliko različitih događaja „Ako je to onda“ da biste pokrenuli scene i događaje na osnovu svojih želja.

Pametne sijalice i alarmNa primer, ako sat otkuca 18 sati, onda bi se svetla na tremu trebala automatski uključiti. Možete stvoriti sistem koji odgovara vama i čini vaš dom zaista pametnim, čak i ako je sijalica na otvorenom! Jednom postavljeni, uređajima teško da trebaju dalja uputstva, osim ako ne postoji problem u mreži.

Najpoznatiji brendovi pametnih sijalica

Na tržištu je dostupno nekoliko brendova pametnih sijalica. Možete odabrati zatamnjene sijalice ili čak pametne sijalice koje menjaju boju! Neki od najboljih brendova uključuju Philips Hue, Lifk, Hive Active, Xiaomi i IKEA. Većina marki pametnih sijalica kompatibilne su sa Alexa, ali možda će im trebati čvorište koje takođe podržava Alexa.

Imajući to u vidu, ZigBee proizvodi se obično direktno povezuju sa Alexa i ne zahtevaju čvorište za posredovanje. Ukratko, postoje tri vrste pametnih sijalica:

  1. Oni koji koriste ZigBee ili Z-Vave: Marke poput Philips Hue, Hive Active Lighting, IKEA Tradfri itd.
  2. Oni koji koriste Wi-Fi: brendovi poput Viz, Cree, Eufi itd.
  3. Oni koji koriste Bluetooth: C bi GE je popularna marka koja vam padne na pamet.

Pametne sijalice i cena

Pametne sijalice mogu biti skuplje od običnih, standardnih sijalica. Ali dugoročno, oni će vaš dom učiniti energetski efikasnijim. Dugoročni troškovi upotrebe pametne sijalice mogu izjednačiti početne troškove jer uspevaju da sačuvaju više električne energije, posebno ako koristite CFL ili LED sijalicu. Ali ovo može potrajati. Pametne sijalice takođe mogu trajati dugo u poređenju sa standardnim sijalicama. Kada se efikasno koriste, mogu trajati od 15.000 do 25.000 sati.

Stvari koje treba znati pre kupovine

Postoji nekoliko načina na koje se možete povezati sa pametnom sijalicom. Ali važno je zapamtiti da pametnoj sijalici možete pristupiti ili upravljati čak i kada ste van kuće samo ako ste na nju povezani sistemom kućne automatizacije. Ako odlučite da kontrolišete sijalicu preko Bluetooth-a, možete je kontrolisati samo u dometu Bluetooth-a.

Što se više krećete, veza postaje slabija. Slično tome, ako upravljate uređajem putem vaše Wi-Fi veze, na njegove performanse može uticati i to koliko je drugih uređaja povezano na mrežu. Ako ima previše uređaja koji protežu propusni opseg Wi-Fi-ja, to će uticati na performanse pametne sijalice.

Ako internet iz nekog razloga prestane da radi, pametne sijalice takođe će izgubiti vezu. Samo sa Z-talasom ili Zigbee čvorištem ne morate da se oslanjate na Vi-Fi ili Bluetooth.

Takođe možete da kontrolišete pametne sijalice kada ste van kuće pomoću sertifikovanih čvorišta i bilo kog mobilnog uređaja koji ima aplikaciju.