Home Pametne kuće Pametne roletne: nova tehnologija za moderan dizajn vašeg doma i jednostavniji život

Pametne roletne: nova tehnologija za moderan dizajn vašeg doma i jednostavniji život

2078
0
Roletne pametne
Roletne pametne

Pametne rolete su najnovija tehnologija koja se koristi za dizajn modernih i inovativnih stanova, kuća i poslovnih prostora. Ova tehnologija omogućava da se rolete podešavaju preko mobilnog telefona ili tablet uređaja, što znači da ih možete upravljati njima u bilo koje vreme i sa bilo koje lokacije. Pametne rolete su napravljene tako da omoguće maksimalno udobstvo i komfor korisnicima, što ih čini idealnim izborom za moderne kuće.

Prednosti pametnih roletni

 1. Pristupačnost: Pametne roletne su veoma jednostavne za upotrebu. Moguće ih je podesiti u bilo koje vreme i bilo gde, što znači da ih možete prilagoditi vašim potrebama i životnom stilu.
 2. Efikasnost: Pametne roletne su dizajnirane tako da omoguće maksimalno udobstvo i komfor korisnicima. One omogućavaju da se podesi nivo svetlosti u prostoriji, što znači da možete stvoriti ugodnu atmosferu u svom domu.
 3. Sigurnost: Pametne roletne su napravljene tako da pružaju maksimalnu sigurnost. One se automatski zatvaraju kada se uključe alarmni sistemi i pametne brave ili kada se otkrije nešto neuobičajeno.

Kako funkcionišu pametne rolete

Pametne rolete su opremljene senzorima koji omogućavaju da se roletne podešavaju preko mobilnog telefona ili tablet uređaja. Senzori su povezani sa Wi-Fi mrežom, što omogućava da se rolete podešavaju u bilo koje vreme i bilo gde.

Kada želite da podesite rolete, jednostavno koristite aplikaciju koja se preuzima na vaš mobilni telefon ili tablet. Aplikacija vam omogućava da podesite nivo svetlosti u prostoriji, da biste stvorili ugodnu atmosferu. Ovi pametni uredjaju takodje mogu biti „isprogramirani“ tako da se u zavisnosti od nekog drugog dogadjaja podignu, spuste ili promene protok svetlosti. Na primer, želite da se roletne podignu nakon što vam zvoni alarm na mobilnom telefonu i da vas zraci sunca dodato rasane i vedri ustanete za novi radni dan.

Značaj pametnih roleta za dizajn vašeg doma

Pametne roletne su veoma značajne za dizajn moderne kuće zato što omogućavaju da se stvori ugodna atmosfera u svakoj prostoriji. One omogućavaju da se podesi nivo svetlosti, što znači da možete stvoriti željenu atmosferu za svaku aktivnost.

Pored toga, pametne roletne su veoma praktične za upotrebu. One se automatski podešavaju prema vašim željama i potrebama, što znači da ih možete koristiti u bilo koje vreme i bilo gde.

Dizajn pametnih roleta

Pametne roletne su dizajnirane tako da se uklope u svaki tip interijera. One su dostupne u različitim bojama i dizajnima, što znači da možete pronaći one koje se najbolje uklope u vaš interijer.

Pored toga, pametne roletne su napravljene od kvalitetnih materijala, što znači da će dugo trajati. One su veoma izdržljive i otporne na habanje, što znači da će vam dugo služiti.

Najpoznatiji proizvodjači pametnih roletni

Tri najpoznatija proizvođača pametnih roletna su:

 1. Somfy
 2. Lutron
 3. Motorized blinds

Sve tri kompanije su poznate po proizvodnji visokokvalitetnih pametnih roleta sa inovativnim funkcijama i dizajnom. Takođe, sve tri kompanije su posvećene pružanju odlične podrške i usluge svojim klijentima.

Među najjeftinijim pametnim roletnim sistemima su oni koji se kontrolišu preko bežične aplikacije i koji imaju osnovne funkcije kontrole svetlosti. Ovi sistemi su dobar izbor za one koji žele da imaju osnovne funkcije, bez da troše previše novca.

Ukoliko želite više naprednih funkcija, poput integracije sa drugim pametnim uređajima u vašem domu, ili preciznije kontrole svetlosti, onda bi bilo najbolje da investirate u skuplji pametni roletni sistem.

Tri najjeftinija proizvođača pametnih roletni su:

 1. TP-Link
 2. Gosund
 3. Meross

Ovi proizvođači pružaju pristupačne opcije za one koji žele da imaju osnovne funkcije pametnih roleta, bez da troše previše novca. Svi tri proizvođača imaju širok asortiman proizvoda koji su dostupni po različitim cenama, što omogućava da klijenti biraju onaj koji najbolje odgovara njihovim potrebama i budžetu.

Pametne roletne – cena

Cena pametnih roletni zavisi od nekoliko faktora, kao što su vrsta materijala od kog su napravljene roletne, veličina prozora ili vrata za koje su namenjene, kao i od proizvođača. Pametne roletne mogu biti izrađene od različitih materijala, kao što su PVC, aluminijum ili drvo, a svaki materijal ima svoje karakteristike i prednosti. Takođe, cena pametnih roletni se razlikuje u zavisnosti od toga da li se radi o unutrašnjim ili spoljnim roletnama.

Okviri cena za pametne roletne se kreću od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra, u zavisnosti od modela i karakteristika. Ukoliko se odlučite za kupovinu pametnih roletni, važno je da istražite tržište i uporedite cene i karakteristike različitih modela pre donošenja odluke.

Raspon cena za pametne rolete varira, i zavisi od kvaliteta i funkcija koje želite. Najjeftiniji pametni roletni sistemi mogu koštati oko 100 eura, dok skuplji sistemi sa više funkcija i naprednijim tehnologijama mogu koštati i više od 1000 eura.

Instalacija pametnih roletni

Instalacija pametnih roletni može biti jednostavna ili kompleksna, u zavisnosti od modela i sistema koji izaberete. Ukupno, postoji tri glavna načina instaliranja pametnih roleta:

 1. Bežična instalacija: Ovo je najjednostavniji način instalacije pametnih roleta, gde se sistem kontroliše preko bežične aplikacije putem vašeg pametnog telefona ili tableta. Instalacija ovakvih sistema obično ne zahteva stručno znanje i može se izvesti samostalno uz pomoć uputstava koji su dostupni.
 2. Kablirana instalacija: Ovo je kompleksniji način instalacije, gde se pametne rolete povezuju sa napajanjem i kontrolnom jedinicom putem kabla. Instalacija ovakvih sistema obično zahteva stručno znanje i iskustvo, i bi bilo najbolje da se obrnete na stručnjaka ukoliko niste sigurni kako da ih instalirate.
 3. Instalacija sa profesionalcem: Ako nemate iskustva u instaliranju pametnih roleta ili ako želite da budete sigurni da će sistem funkcionisati kako treba, onda bi bilo najbolje da se obratite profesionalnom instalateru. On će vam pružiti usluge instalacije i osigurati da će sistem funkcionisati besprekorno.

Ukupno, instalacija pametnih roleta može biti jednostavna ili kompleksna, i zavisi od modela i sistema koji izaberete. Preporučujemo da se obratite profesionalnom instalateru ako nemate iskustva u instaliranju pametnih roleta.

Upravljanje pametnim roletnama

 1. Kontrola putem daljinskog upravljača

Jedna od najjednostavnijih metoda kontrole pametnih roletni je putem daljinskog upravljača. Ovaj uređaj omogućava korisniku da lako podiže i spušta roletne, kao i da kontroliše njihovu poziciju. Neki modeli daljinskih upravljača čak omogućavaju korisnicima da programiraju određene pozicije za roletne, što može biti veoma korisno u određenim situacijama.

 1. Kontrola putem mobilne aplikacije

Moderne pametne roletne često dolaze sa pratećim mobilnim aplikacijama koje omogućavaju korisnicima da ih kontrolišu putem svojih pametnih telefona ili tableta. Ova opcija omogućava korisnicima da kontrolišu roletne sa bilo kog mesta, što je veoma korisno kada nisu kod kuće. Takođe, neke aplikacije omogućavaju programiranje različitih pozicija roletni u određenim vremenskim intervalima.

 1. Kontrola putem glasovnih asistenata

Još jedna zanimljiva opcija koju nude pametne roletne je kontrola putem glasovnih asistenata poput Amazon Alexe ili Google Assistant-a. Ova opcija omogućava korisnicima da lako kontrolišu roletne glasom, što može biti veoma praktično u situacijama kada su im ruke zauzete ili kada se nalaze na udaljenosti od daljinskog upravljača ili mobilnog uređaja.

 1. Kontrola putem senzora

Pametne roletne često dolaze sa senzorima koji im omogućavaju da se automatski podižu ili spuštaju u zavisnosti od spoljnih faktora poput temperature, svetlosti ili vetra. Ova opcija je veoma korisna jer omogućava korisnicima da uštede na energetskim troškovima i da automatski prilagode poziciju roletni u zavisnosti od spoljnih uslova.

 1. Kontrola putem pametne kuće

Ako korisnik poseduje pametnu kuću, pametne roletne se mogu integrisati sa drugim uređajima u kući kako bi se omogućilo još lakše i automatizovano upravljanje. Na primer, roletne se mogu programirati da se automatski podižu kada se u kući uključi svetlo ili da se spuštaju kada se pokrene klima uređaj.

Pametne roletne

Zaključak

Pametne roletne su najnovija tehnologija koja se koristi za dizajn moderne kuće. One omogućavaju da se stvori ugodna atmosfera u svakoj prostoriji, da se podešava nivo svetlosti i da se koriste u bilo koje vreme i bilo gde. Pametne rolete su napravljene od kvalitetnih materijala i dizajnirane tako da se uklope u svaki tip interijera. Ako želite da vaš dom bude moderan i udoban, onda su pametne rolete pravi izbor za vas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here