Home Sigurnosni sistemi Pametne brave – Sigurnost višeg stepena

Pametne brave – Sigurnost višeg stepena

4798
0
Pametne brave
Pametne brave

Ako ste se pitali kako sijalice mogu biti pametne sigurno vas još više zanima kako brave mogu biti pametne. Mehaničke brave su vekovima bile jedan od najefikasnijih i najčešće načina kontrole pristupa objektima. Ove vrste brava imaju dve jednostavne komponente a to su, cilindar brave i ključ. Izgleda dovoljno jednostavno ali ne i dovoljno bezbedno.

Na žalost, izazovi sa korišćenjem mehaničkih sigurnosnih sistema zaključavanja vrata rastu alarmantnom brzinom. Na primer, kako sprečavate kopiranje ključeva? Šta radite kada se ključ izgubi? Kako se nosite sa ogromnim brojem ključeva i pravima pristupa u velikim objektima? Obijanje mehaničkih brava je postala rutinska operacija čak provalnicima početnicima.

Šta su pametne brave

Nakon pojave svih navedenih problema javila se potreba za jednostavnijim i sigurnijim rešenjima kao što je pametna brava. Pametne brave su elektromehanički uređaji koji pomoću „digitalnog kluča“ otključavaju i zaključavaju vrata. Ove pametne brave funkcionišu na principu autorizacije koja može da se izvrši pomoću taga za ključeve, QR koda, mobilnih ključeva iz aplikacija, pin koda ili pomoću drugih pametnih uredjaja prikačenih na internet.

Pametne brave
Pametne brave

Digitalni ključevi za pametne brave

U digitalnom sistemu zaključavanja, fizički ključ se može umetnuti u cilindar brave. Podaci između cilindra brave i mikročipa ključa prenose se uz snažnu enkripciju. Kada se odobri pristup, brava se može otvoriti okretanjem ključa. Kada se ključ izvadi iz cilindra, brava se ponovo zatvara. Proces je sličan ako se tag za bracu ili pin kod koriste sa „čitačem“.

Mobilni ključevi za pametne brave

U mobilnom sistemu zaključavanja, pametni telefon koji pokreće mobilnu aplikaciju bežično vrši potvrdu identiteta koja je potrebna za automatsko otključavanje vrata. Većina pametnih brava zahteva povezivanje mobilne aplikacije i pametne brave putem NFC-a ili Bluetooth-a.

Pametne brave
Mobilni ključ VS Digitalni ključ

Prednosti pametnih brava za vrata

Izgubljeni ključevi više nisu problem jer vaš ključ može biti u vašem pametnom telefonu.

Šta se događa ako se ključ izgubi? Sa pametnim sistemima zaključavanja nema potrebe da brinete o sigurnosti svojih prostorija. Prava pristupa izgubljenim, ukradenim ili nepovratnim ključevima mogu se lako ukloniti i ponovo izdati. Bez potrebe za promenom ili ponovnim unošenjem ključeva, ili promenom bilo kog ključa koji se i dalje koristi, održavaju se visoki nivoi sigurnosti dok su administrativni postupci i troškovi svedeni na minimum.

Pametne brave i ključevi za zaključavanje mogu se ponovo koristiti i sigurno reprogramirati. Ova ekološki prihvatljiva rešenja štede resurse i smanjuju metalni otpad. Nije potrebno menjati baterije jer neki pametni sistemi zaključavanja su pametniji od drugih! Na tržištu postoje digitalni i mobilni sistemi zaključavanja sa sopstvenim napajanjem koji ne zahtevaju baterije ili ožičenje dodatnih sistema za kontrolu pristupa.

Napajanje potrebno za dodeljivanje prava pristupa sistemima digitalnog zaključavanja generiše se pokretom umetanja ključa u bravu. Napajanje potrebno za potvrđivanje prava pristupa i otvorenih brava sa mobilnim sistemima zaključavanja dolazi od pametnog telefona koji pokreće aplikaciju. Prava pristupa svim bravama imovine mogu se deliti na daljinu, a više lokacija može se objediniti u jednu sigurnu softversku platformu zasnovanu na Cloud tehnologiji. Ovo smanjuje održavanje, štedi resurse i eliminiše otpad baterije.

Pojedinačni digitalni ili mobilni ključ može se programirati sa svim pravima pristupa datoj imovini – uključujući brave na vratima, visoko sigurnosne brave, prekidače za ključeve lifta. Ovi ključevi za višekratnu upotrebu mogu se reprogramirati beskonačno puta, bez ograničenja. Mobilna aplikacija preko koje se upravlja kontrolom prisutapa  pruža jednostavan i isplativ način za pregled, kontrolu i proširivanje prava pristupa.

Uz potpunu kontrolu nad pravima pristupa, gotovo nikakvo održavanje i smanjene troškove tokom čitavog životnog ciklusa, vrednosti imovine dobijaju zdrav podsticaj.

Pogledajte najbolje pamente brave

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here