Pametne utičnice

U svetu automatizacije kuća postoji mnoštvo uzbudljivih inovacija, između virtuelnih pomoćnika koji mogu da kontrolišu vaše pametne uređaje, povezane uređaje ili pametne termostate. Danas veliki broj uredjaja može biti pametan, potrebnno je da ima odgovarajuće senzore koje šalju signale na drugi uredjaj preko koga se upravlja. Možda zvuči „ludo“ ali čak i utikači mogu biti pametni!

Pametni utikači podižu vaš dom na viši nivo. Pamtni utikači se uključuju u utičnice i omogućavaju da upravljanje kućnim uređajima preko pametnog telefona, pametnog sata ili drugog pametnog uređaja kao što su kućni asistenti Alexa ili Google Home. Pametni utikač pretvara „glupi“ uređaj, poput aparata za kafu, sobnog ventilatora ili stone lampe, u pametni uređaj. Ovi uredjaju, izmedju opstalog mogu doprineti smanjnenju potrošnje energije, uštedi vremena u kućmim poslovima kao i većoj bezbednost.

Pametna uticnica
Izvor: mi-srbija.rs

Kako se koristi pametni utikač

Korišćenje pametnih utikača je izuzetno jednostavno. Prvo priključite pametni utikač u utičnicu. Zatim u njega priključite neki drugi uredjaj, to može na primer biti klima uredjaj, lampa, ili bilo koji drugi kućni uredjaj. Pametnu utičnicu povezujete sa odgovarajućom mobilnom aplikaciajom koju dobijete od prodavca pametnih utičnica ili ukoliko je utičnica kompitabilna sa kućnim asistentom kao što su Amazon Alexa ili Google Assistant. Odatle pametni utikač uključuje i isključuje napajanje uredjaja koju ste uključili u njega pomoću komandi poslatih iz aplikacije ili pametnog kućnog čvorišta i vaše Vi-Fi mreže.

Za šta se koriste pametni utikači?

Postoje desetine razloga za upotrebom pametnih utikača. Evo samo nekoliko za uključivanje mašte u sve mogućnosti:

  • uključite kuvalo za kafu dok ste još u krevetu,
  • kontrolišite klima uređajem ili grejačem prostora prozorske jedinice, a da ne ustanete sa stolice,
  • uključite lampe dok vas nema kako biste odvratili potencijalne provalnike,
  • isključite ili uključite šporet da vam se zagreje ručak dok se parkirate ispred zgrade,
  • uvijač za kosu ili peglu za kosu koju ste ostavili sa radnog stola na poslu,
  • uključite praznična svetla pomoću glasovne komande.
  • mogućnosti su gotovo beskonačne…

Šta treba razmotriti pre kupovine pametnog utikača

Postoji nekoliko stvari koje treba razmotriti pre nego što nabavite pametni utikač.

Kompatibilnost kućnog asistenta, aplikacije i pametnog utikača

Prvo se uverite da utikač uključuje tip sistema komandi za koji je veća verovatnoća da ćete ga koristiti. Na primer, ne biste trebali dobiti plug koji koristi samo sopstvenu aplikaciju za komande ako striktno koristite Alexa. Neće svi priključci biti kompatibilni ni sa Alexa, ni sa Google Asistentom, pa se uverite da podržavaju vaše postavke glasovne komande.

Nadgledanje potrošnje energije pomoću pametnog utikača

Priključivanjem uređaja na ovu vrstu pametnog utikača možete da saznate koliko električne energije koristi vaš uređaj, što može biti posebno korisno ako pokušavate da se odlučite za nadogradnju na energetski efikasniji model. Utikač nadgleda koliko električne energije prolazi kroz njega do vašeg uređaja. Zatim šalje izveštaj aplikaciji utikača. Izveštaji se razlikuju od aplikacije do aplikacije, ali mnogi vam omogućavaju da vidite vrhove potrošnje energije i potrošnju energije tokom vremena. Dosta pametnih utikača takođe vam daje mogućnost automatskog uključivanja i isključivanja uređaja prema rasporedu kako biste mogli uštedeti električnu energiju.

Zakazivanje pre vremena

Većina pametnih utikača ima opcije za podešavanje rasporeda uključivanja ili isključivanja uređaja u određeno vreme. To je uobičajena karakteristika, ali ipak treba da se pobrinite da ga ima utikač radi praktičnosti.

Dodatne utičnice (razvodnig za pametne utičnice)

Ako vam nedostaju utičnice kod kuće, treba proveriti mogućnost da dodate razvodnik na pametan utikač koji ima mogućnos proširenja broja priključaka u vašoj utičnici.

Spoljna ili unutrašnja upotreba pametne utičnice

Ukoliko vam je potrebna utičnica da biste uključili recimo dvorišne lampe, važno je da pre kupovine proverite da li pametna utičnica namenjena za spoljnu upotrebu i da li je otporna na vlagu.

Pogledajte najbolje pametne utičnice

Ukoliko već koristite pametne utičnice podelite u komentaru vaše iskustvo sa nama.