Home Pametne kuće Najbolji prečišćivači vazduha

Najbolji prečišćivači vazduha

4583
0
Prečišćivač vazduha
Prečišćivač vazduha

Najviše svog vremena provodimo u kući, gde je i najlepše, sa svojom porodicom. Zahvaljujući pandemiji, to vreme se značajno povećalo, tako da je i vazduh u našim domovima veoma značajan a nikada nije bio važniji.

Ako imate u kući nekoga sa alergijama ili astmom, pa i sa nekim oboljenjima disajnih organa, svež i čist vazduh u vašem domu itekako doprinosi kvaliteznijem življenju. Srećom, tehnoligija je tu da pomogne sa odličnim prečišćivačima vazduha i monitorima za kvalitet vazduha.

Pametni monitori kvaliteta vazduha i najbolji prečišćivači vazduha

Pametni monitori kvaliteta vazduha su jedni od dve metode za rešavanje lošeg kvaliteta vazduha u vašem domu. Ovi pametni uređaji imaju senzore u sebi koji mere i izveštavaju o kvalitetu vazduha u vašem domu. Senzori se razlikuju u zavisnosti od uređaja, ali često uključuju temperaturu i vlažnost, čestice (Pm ili prašinu) i opasne gasove.

Ovi uređaji uz neprekidno praćenje kvaliteta vazduha, vas mogu upozorito kada nešto nije u redu, često vam dajući ideje kako da rešite problem, kao što je otvaranje prozora odnosno prvetravanje prostorija.

Međutim, pametni monitori vazduha ne mogu da preuzmu bilo kakvu korektivnu akciju, iako u mnogome mogu biti povezani sa IFTTT-om tako da možete da kontrolišete i druge uređaje.

Najbolji prečišćivači vazduha su dizajnirani da se nose sa lošim kvalitetom vazduha

Oni su efektivno ventilatori sa velikim HEPA (High Efficient Particulate Air) filterima koji hvataju loše stvari, ostavljajući čist vazduh iza sebe, čime se mogu pohvaliti i pamenti roboti usisivači. Najbolji prečišćivači vazduha mogu da se nose i sa opasnim gasovima.

Mnogi prečišćivači vazduha imaju iste tipove senzora kao i monitori kvaliteta vazduha,tako da mogu da izveštavaju o kvalitetu vazduha i da učine nešto automatski, po tom pitanju.

              Šta znače sva očitavanja na prečišćiviaćima vazduha i zašto bi trebalo vas zanima?

Temperatura:

  • Temperatura je uglavnom mera udobnosti, ali može uticati i na zdravlje, niske temperature mogu biti loše za astmatičare, a visoke mogu da izazovu iscrpljenost i povećanje nekih štetnih elemenata u vazduhu.
  • Vlažnost vazduha:Vlažnost vazduha je odnos količine vode u vazduhu u odnosu na količinu pare koju vazduh može da sadrži. Niska vlažnost može izazvati problem sa disanjem i kožom, dok visoka  vlažnost može da stvori idealnu situaciju za rast vlage i budji na šta može da vas upozore najbolji prečišćivači vazduha.
  • PM :Pm10 (10 mikrona ili manje) su čestice koje se mogu udahnuti u pluća i izazvati problem sa disanjem ili pogoršati alergije, kao što je peluidna groznica. Pm2,5 su manje čestice i mogu ući duboko u respiratorni trakt izazivajući problem sa disnjem.
  • CO2: Ugljen dioksid prirodno proizvode ljudi tokom disanaja, tako da u kući gde živi više osobaa, usled zatvorenosti prostora i slabe ventilacije, Co2 se može nakupiti u izazvati umor, glavobolju i smanjenu koncentraciju. Naravno i otvaranje prozora moze pomoći na šta će vas upozoriti prečićivač vazduha.
  • HO2: Azot dioksid u velikoj meri proizvode dizel automobile, tako ,da ako živite blizu puta, možete ga imati I u svojoj kući. Ovaj gas može izazivati kratak dah i kašalj.
  • VOC: Isparljiva organska jedinjenja su opasni gasovi koji se emituju u vazduhu i mogu dovesti do ozbiljnih problema sa disanjem, izazvati mučninu, pa čak i oštetiti nervni sistem. VOC se čak nalazi i u nekim proizvodima za čišćenje, ali se mogu osloboditi i iz starog nameštaja. Uz veću toplotu i vlažnost povećava se i verovatnoća za VOC.
  • Formaldehid: To je kancerogeno jedinjenje koje se nalazi u lekovima, bojama pa čak i u nekom nameštaju. U malim dozama može izazvati iritaciju kože i očiju, nosa i grla, veće doze mogu biti uzrok raka.
  • Radon: Radon je radioaktivni gas koji se može naći u određenim delovima zemlje i putem mape možete saznati da li ste posebno ugroženi.Ovaj gas je opasan i ako se otkrije u većim količinama u vašoj kući, treba ga tretirati profesionalno.

Najbolji prečišćivači vazduha koji mogu da urade sve analize

Ako želite praktičan pametan uređaj koji možete da koristite tokom cele godine, onda je Dyson-ov asortiman ventilator za prečišćavanje vazduha baš onaj za vas.

Vodeći model je: Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehid.

Dison Purifier Hot+Cool Formaldehid.
Dison Purifier Hot+Cool Formaldehid / Izvor:dyson.com

Kao što se vidi iz samog imena ovo je model ventilator za hlađenje, može da greje zimi i prečišćivač je vazduha.

Kada želite hladan vazduh, ventilator može da izbaci više od 290 litara vazduha u sekundi, i to uz veoma tihi rad, po čemu su i poznati ventilator Dyson. Prečićivač vazduha Dyson imaju mnogo ugrađenih senzora, tako da mogu izveštavaju i mere kvalitet vazduha, i ujedno automatski podešavaju brzinu ventilator kako bi se nosili sa vazduhom lošeg kvaliteta.

Zahvaljujući HEPA ii ugljeničnim filterimakoji se nalaze u unutrašnjosti ovaj  model može da uhvati gasove i čak 99,95%čestica mikro dimenzija do 0,1 .,dok se unutra nalazi ikatalizatorkoji uništava formaldehid, umesto da koristi filter za hvatanje gasa.

Xiaomi prečišćivač vazduha sa hepa filterom air purifier

Xiaomi pametna kuća proizvodi dobro napravljene pametne uređaje koji su sve lakši za korišćenje zahvaljujući naporima da se aplikacija Mi Home ponudi na zapadnim jezicima.

Xiaomi ima lep ekran (OLED) za trenutno očitavanje kvaliteta vazduha, pri čemu uređaj još prikazuje skalu koncentracije PM2,5 za čestice, zajedno sa očitavanjima temperature i vlažnosti. Tu je još i LED prsten oko OLED panela koji menja boju iz zelene u crvenu na osnovu očitavanja.

Xiaomi je uređaj koji nema mogućnost grejanja I hlađenja ,jednostavno se koncentriše na prečišćavanje vazduha u zatvorenom prostoru. Xaomi može da prečisti 500 kubnih metara na sat i može se pohvaliti laserskim senzorom čestica , koji uočava čestice veličine  do 0,3mikrona.

Xiaomi ima troslojni filter od 360stepeni sa PET predfilterom i filterom sa aktivnim ugljem. Uređaj se može prebacivati između automatskog režima, noćnog režima i sopstvenih ličnih ciljeva, podešenih u aplikaciji, jednostavnim dodirom na dugme. Možete, takođe, da ga udružite sa Xiaomi pametnim kućnim senzorima da biste kreirali i automatizaciju zasnovanu na faktorima vremenske prilike.

Tesla prečišćivač vazduha AIR 6

Tesla prečišćivač vazduha je dizajnirana imajući na umu vaše zdravlje. HEPA filter sa aktivnim ugljem uklanja zagađivače vazduha i bakterije. Uz različite opcije filtracije, Tesla prečišćivač vazduha vam pomaže da eliminišete finu prašinu, mikrobe, polen i druge čestice koje ne želite da budu u blizini.

Karakteristike Tesla prečišćivača vazduha

Smart Wi-Fi opcijaDA
Procenat filtracije vazduha99.5%
Doseg fitriranja vazduha36㎡
Količina prečišćenog vazduha (CADR) (CADR)300m³/h
OvlaživačDA
TIP filteraHEPA + activated carbon
Preporučeno vreme zamene filtera6 meseci
TajmerDA
Automatic modeDA
Indikator zamene filteraDA
JonizatorDa
izvor:https://tesla.info/en/air-purifiers/air6/
Tesla prečišćivač vazduha
Tesla prečišćivač vazduha / izvor: https://tesla.info/

Cene najboljih prečišćivača vazduha

Kada je u pitanju cena najboljih prečišćivača vazduha, ona zavisi od velikog broja faktora. Naravno, brend i kvaltite su ti koji igraju najveću ulogu u odredjivanju cena prečićivača vazduha. Cene se mogu kretati od 10 hiljada za prečišćivače nešto nižeg kvaliteta dok se za one najbolje prečišćivače treba izdvojiti i do 100 hiljada dinara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here