Home Pametne kuće Robot usisivač – Sve što treba da znate

Robot usisivač – Sve što treba da znate

7832
0
Robt usisivač

Roboti usisivači su prešli dug put. Zahvaljujući robotima usisivačima ne moramo se više boriti sa nezgrapnim plastičnim crevom povezanim sa nepristupačnim kanisterom na točkovima koji više podseća na pokretnu kantu za smeće nego uredjaj za čišćenje.

U stvari, više ne moramo čak ni da ustajemo sa kauča kada želimo da usisamo kuću zahvaljući pametnim usisivačima. Trenuno na tržištu postoji ogroman broj veoma dobrih robota usisivača koji umesto nas završavaju prljave poslove, pokupe prašinu, dlake kućnih ljubimaca i ostale nečistoće u domu. U nastavku teksta pročitajte savete i iskustva koji će vam pomoći da odaberete odgovarajući robota usisivač za vaš pametni dom.

Robot usisivac usisava
Robot usisivač usisava drveni pod

Robot usisivač vs tradicionalni usisivači

Za razliku od tradicionalnijih modela usisivača ili štapnih usisivača, roboti usisivači su nezavisni i najčešće spadaju u pametne uredjaje koji poseduju veštačku inteligenciju pa se s toga i nazivaju pametni usisivači. Pametni usisavači su opremljeni laserima, matičnim pločama, procesorima, senzorima, pa čak i Wi-Fi-jem koji izmedju ostalog može služiti i za manuelnu navigaciju robota usisivača po domu pomoću mobilne aplikacije.

Da bi robot usisivač mogao da radi potrebno je da odaberemo mesto za priključnu stanicu, odnosno punjač koji predstavlja njegovu bazu gde puni baterije i koja služi za navigaciju u prostoriji. Ukoliko se robot usisivaču istroši baterija sam će se vratiti na bazu i sedeće će tamo sve dok ne dobije dovoljno energije da se vrati i nastavi da usisva i čisti prašinu sa mesta na kome je stao. Većina robota usisivača može se podesiti raspored čišćenja tako da  započnu posao čišćenja u definisano vreme, tako može usisavati i dok ste van kuće.

To znači da potencijalno možete izbeći svaku fizičku interakciju sa robotom usisivačem sve dok ne dodje vreme za pražnjenje prašine i prljavštine koju je ranije pokupio.

Robot usisivac sa kamerom
Robot usisivač sa kamerom

Za razliku od mnogih tradicionalnih usisivača, većina pametnih robota usisivača ne koristi vreće za zadržavanje prašine, kose i ostataka koje usisavaju. Umesto toga, koriste posudu koju je lako ukloniti i koju možete jednostavno izbaciti i isprazniti. Kada se robot usisivač napuni prašinom on vas zvučnim signal čak obavesti da je vreme za pražnjenje.

Najnoviji modeli robota usisivača poseduju jednu od najboljih inovacija u poslednjih nekoliko godina. Naime najnoviji modeli robota usisivača mogu čak sami isprazniti posude za  prašinu. Osim što nude veću pogodnost od tradicionalnih modela usisivača, oni značajno ograničavaju izloženost prašini, što je veliki plus ako patite od alergija.

Većina modela koji se sami prazne i prebacuju sadržaj njihove posude u kesu u koju može da se smesti otprilike 60 dana, u zavisnosti od toga koliko često usisavate i koliko vam je dom prljav. Najbolja stvar u tome je što nikada ne morate doći u kontakt sa prašinom i ostacima.

Samopražnjenje ili ne, većina pametnih usisivača takođe je opremljena malim HEPA filterima koji hvataju alergene u vazduhu dok robot usisava vaše podove.


Cena robota usisivača

Još pre par godina, bilo bi vam teško kupiti robot usisivač a ne potrošiti čitavo bogatstvo. Istina, cena robota usisivača je često veća od tradicionalnog. Mada, danas, cena robota usisivača je dosta pristupačna i neki modeli su čak povoljni od tradicionalnih usisivača. Neki modeli kreću se od oko 200 evra pa čak do 1.000 evra. Ako uporedimo cenu sa vrednošću koju dobijemo jasno je da se ovakva investicija isplati. Hajde da razmotrimo šta dobijamo za cenu robota usisivača.

Osim ako zaista ne volite da usisavate, sam zadatak je prilično svakodnevan. U zavisnosti od veličine vaše kuće, robot usisivač može vam uštedeti dosta vašeg vremena svake nedelje brinući se o prilično nezahvalnim poslovima. Samo to je dovoljan razlog koji može biti razlog za kupovinu.

Osim toga, roboti usisivači su dostigli tačku u kojoj su u osnovi jednako snažni i efikasni kao i obični usisivači. Oni kombinuju rotirajuće četke i bočne četke kako bi očistili vaš dom jednako dobro kao i njihovi uspravni prijatelj, štapni usisivač. Takođe su prilično kompaktni, tako da neće zauzeti mnogo prostora. Oni mogu da se provlače ispod većine kauča, kreveta i stolova, tako da ne morate da preuređujete nameštaj.

Cena robota usisivača koji imaji mogućnost povezivanja sa Wi-Fi mrežom danas je mnogo pristupačnija nego što je to nekada bila. Pametni usisivači mogu se programirati i daljinski upravljati pomoću pametnog telefona za šta je potrebna Wi-Fi konekcija. Mnogi se čak mogu aktivirati glasovnim komandama preko Amazon Alex-a ili Google Assistant-a.

Roboti usisivači koji su povezani na Wi-Fi obično generišu statistiku i mape područja koja su očistili. Mnogi čak kreiraju personalizovane rute kretanja, omogućavajući ciljano čišćenje soba i eliminišući potrebu da koristite fizičke „virtuelne zidove“ da bi ogradili delove vašeg doma.

Neki od najnaprednijih robota usisivača, poput Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI, sadrže tehnologiju veštačke inteligencije za automatsko prepoznavanje i izbegavanje prepreka poput cipela i igračaka. Premium modeli mogu imati i kameru koja vam omogućava da gledate video zapise vašeg doma sa bilo kog mesta.


Koji robot usisivač je najbolji za dlake kućnih ljubimaca

Uopšteno govoreći, svi roboti usisivači mogu bez problema mogi da usisaju dlake kućnih ljubimaca. Ukoliko imate klućnog ljubimca roboti za usisvanje i džogiranje podova mogu biti dobar izbor. Ovi tipovi robota usisivača mogu da usisavaju prljavštinu i nečistoće ali takodje će učinit vaše drvene podove liepim i sjajnim.


Na šta obratiti pažnju pri kupovini robota usisivača

Nekoliko bitnih stvari je neophdno razmotriti pre kupovine robota usisivača:

  • trajanje baterije,
  • navigacija,
  • izbegavanje prepreka,
  • kapacitet kontejnera,
  • usisna snaga,
  • mogućnost povezivanja preko bluethooth-a i/ili Wi-Fi mreže
  • upravljanje aplikacijom za pametne usisivače.

Pored navedenih stavki koje obavezno trebate razmotriti pre kupovine takodje treba obratiti pažnju i na to da li robot može da prelazi različite vrste poda ili da manevriše oko nameštaja bez potrebe za pomoći. Ovo je posebno bitno ako imate tamne podove, jer infracrveni senzori mogu pogrešno shvatiti crni tepih kao platformu i odbiti da pređu preko njega.

Trajanje baterije je takođe važan faktor koji treba uzeti u obzir na osnovu veličine vašeg doma. Većina robota usisavača može raditi najmanje 60 do 70 minuta, što bi trebalo biti dovoljno za čišćenje manjih domova i stanova. Pribiližno, za čišćenje 1m kvadratnog potreban je 1 minut i oko 1% utoršene baterije. Ako imate veći dnevni prostor, potražićete robot usisivač koji može da obezbedi najmanje 90 minuta trajanja baterije kako bi mogao da prodje kroz svaku prostoriju pre nego što se ponovo sam vrati na punjač.

Većina robotskih usisivača je pouzdana kada je u pitanju uklanjanje standardnog kućnog naslaga, tako da ne morate stvarno brinuti o tome hoće li moći usisati mrvice, prljavštinu ili kosu. Mnogi najnoviji model robota usisivača poseduju laser za otkrivanje i dometa svetlosti (LiDAR) laser (ista tehnologija koja se koristi u automobilima koji se sami voze) za mapiranje vašeg doma i planiranje efikasne rute čišćenja. Ali neki jeftini roboti usisivači i dalje nasumično igraju stolni tenis od zida do zida, neefikasno prelazeći isti prostor više puta dok čiste.

Kada pronađete pravi robot usisivač za sebe, ostavite komentar o vašem iskustvu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here