Home Pametne kuće Šta je Metter kako utiče na vaše pametne kuće? Novi standard pametnih...

Šta je Metter kako utiče na vaše pametne kuće? Novi standard pametnih kuća

1487
0
Matter

U ovom tekstu možete da prnadjete sve što treba da znate o predstojećem standardu pametnih kuća, saznate šta je Matter, koji uređaji će ga koristiti i kako utiče na vaš pametnu kuću. Šta to treba da znači za vlasnike pametnih kuća i pametnih uredjaja i da li treba da sačekate da kupite nove pametne kućne uređaje?

Ako ste se ikada zapitali zašto određeni pametni kućni uređaji funkcionišu sa nekim, ali ne i drugim uredjajima, želećete da znate o Matteru – najnovijem standardu bežične konekcije koji preti da uzdrma industriju.

U radu od 2019. godine, sa kompanijama kao što su Apple, Google, Amazon, Samsung i Zigbee u srcu, umetnik ranije poznat kao ‘ Projekat CHIP ‘ sada je transformisan u sjajan, formalizovan brend – Matter.

Cilj Matter-a je i dalje isti, ali sada sve postaje mnogo zvaničnije. Velika imena koja stoje iza protokola uskoro će izbaciti svoje proizvode u novo ujedinjeno tržište, a to neizbežno ima uticaj na potrošače.

I, kao i uvek, izmene na polju tehnologije utiču na rad pametnih kuća koji se stalno menja i dodatno može biti komplikovan za instaliranje i podešavanje svih uredjaja u jedan pametan sistem..

Zato smo kreirali ovo objašnjenje, gde ćemo tačno odgovoriti šta je Matter, šta kompanije zapravo rade po tom pitanju i zašto je sve to … važno.

Šta je Matter u smislu pametnih kuća?

Metter pametne kuce
Metter / smart home

Kao što smo već na neki način naveli, Matter je novi protokol interoperabilnosti pametne kuće koji je pokrenut kao zajednički napor nekoliko najvećih igrača u industriji. Uključeno je preko 170 kompanija, među kojima su Apple, Samsung, Amazon, Google i Zigbee Alliance najistaknutija imena.

Pa, zašto su to uradili – koja je poenta? Pa, pametna kuća u svom trenutnom obliku je malo neuredna.

Kupci moraju da se uvere da namenska čvorišta mogu da se povežu sa pravim perifernim uređajima, kao i da donesu odluke o tome koji uređaji rade za njihov dom na osnovu toga u koji ekosistem su već ugrađeni.

Dakle, ove firme su se ujedinile sa ciljem da proizvodjačima olakšaju proizvodnju sa jedne strane a sa druge da korisnicima pametnih uredjaja omoguće jednostavnije povezivanje izmedju uredjaja različitih ekosistema.

Cilj Matter-a je, dakle, da bude protokol interoperabilnosti sa standardnim modelima podataka koji osiguravaju da pametni kućni uređaji mogu da rade u različitim ekosistemima. Dakle, ekran Amazon Echo Shov bi hipotetički trebalo da bude u stanju da radi jednako besprekorno sa Google Nest zvoncem na vratima kao što to radi sa sopstvenim Ring ponudama, na primer.

Takodje, na primer, pametne kamere za kućne ljubimce različitih proizvodjača mogle bi sada da se povežu sa bilo kojim drugim pametnim uredjajem.

Šta će se dogoditi sa Zigbee-om, Z-Vave-om i Thread-om?

Ako to nikada ranije niste shvatili, svi vaši postojeći pametni kućni uređaji su povezani preko trenutnih dominantnih sila – Zigbee i Z-Vave. Ovaj par, zajedno sa mnoštvom drugih, manjih radio protokola, kao i Bluetooth, neće jednostavno prestati da povezuje vaše uređaje sada kada se Metter pojavi.

Međutim, imajući u vidu ulogu Zigbee Alliance-a u stvaranju Matter – a, preko proksi, Zigbee bežičnog standarda – vrlo je verovatno da će nastaviti da se razvija zajedno, stvara put do Matter-a i možda se čak spaja u nekoj fazi.

Budućnost Z-Vave-a je zanimljivija za posmatranje. I iako se možda čini da nije aktivan učesnik u Matter, ipak je u određenoj meri uključen.

U međuvremenu, Thread je još jedan radio protokol koji je postavljen za izdavanje sertifikata za neke uređaje odobrene od strane kompanije Matter. Očekujemo da će igrati sve važniju ulogu kako se Matter razvija.

Kako su Google, Apple, Samsung i Amazon uključeni?

Stvar su predvodili ovi veliki brendovi pametnih kuća, a sada kada je početno uzbuđenje u vezi sa njihovim učešćem zamrlo, svaki od njih ilustruje tačno šta to znači da ide napred.

Google Nest

Google je bio jedan od prvih koji je ovo detaljno uradio. Naime, kompanija je rekla da će svi Google Nest ekrani i zvučnici biti ažurirani kako bi im se omogućilo da kontrolišu uređaje odobrene od strane kompanije Matter. To znači da će Google pomoćnik moći da kontroliše bilo koji uređaj sa pečatom Matter.

Noviji uređaji sa podrškom za Thread, kao što su Google Nest Hub i Nest Vi-Fi, takođe će biti čvorišta veze Matter, što će olakšati korišćenje uređaja koji podržavaju Matter u kući.

Zanimljivo je da je Google takođe primetio da će Nest termostat podržavati Matter (što znači da bi, hipotetički, vlasnici mogli da kontrolišu uređaj od strane drugog pametnog pomoćnika), iako nije bilo reči o istom za stariji Nest Learning Thermostat.

Google će takođe podržavati Matter preko Android telefona, koji bi trebalo da obezbede laku podršku za podešavanje i kontrolu preko aplikacije Google Home i vlasničkih opcija treće strane.

Amazon Alexa

Nijedan od onih koje će Google zameniti, Amazon je spreman da nadogradi svoj Echo četvrte generacije na Thread, koristeći protokol da stvori most između sebe i Wi-Fi mreže. Eero u vlasništvu Amazona će takođe podržavati Matter, a većina njegovih mesh rutera već ima podršku za Thread.

Još nije jasno da li će drugi Echo modeli sa Zigbee čipovima unutra (ista tehnologija koja će biti nadograđena u četvrtom Echo-u) takođe moći da deluju kao Thread granični ruter, ali se svakako čini da postoji mogućnost.

Apple HomeKit

Apple je sada dao i neke detalje o integraciji Matter-a, rekavši da će ona biti podržana u iOS-u 15, što znači da ćete moći da koristite aplikaciju Home za upravljanje svojim Matter uređajima. Podrška za dodatke Matter u aplikaciji Home bi trebalo da znači veću fleksibilnost u načinu na koji postavljate svoj pametni dom i koliko besprekorno sve funkcioniše zajedno.

Samsung SmartThings

Samsung je bio veoma zainteresovan i napominje da će čvorišta na njegovoj SmartThings platformi biti nadograđena da podržavaju Matter. Standard će moći da deluje kao kontroler za svoje pametne telefone, televizore i pametne uređaje, mada još nije jasno da li će to biti preko Wi-Fi ili Thread-a.

Na CES 2022, Samsung je takođe najavio da će njegov novi Home Hub podržavati Matte

Šta se dešava sa postojećim pametnim kućnim uređajima?

Najvažnije pitanje je, dakle, šta ovo zapravo znači za vas i vaš pametni dom.

Razgovarali smo o tome kako Matter obećava da će pojednostaviti donošenje odluka oko ekosistema i novih uređaja, ali šta je sa vašim postojećim uređajima? Da li dobijaju podršku?

Pa, nažalost, ovo zaista zavisi od njihovog hardvera. Prilično novi uređaji koji rade preko Wi-Fi-ja ili Thread-a trebalo bi da se nadograde na Matter u nekom trenutku, bilo putem ažuriranja softvera ili preko mosta.

I, kao što smo detaljno naveli iznad, Google će takođe doneti podršku za Nest termostat, ali ne i starije verzije uređaja.

Ukratko, svi pametni kućni uređaji koji neće dobiti ažuriranje da bi pružili Matter podršku će verovatno biti aktivni još neko vreme.

S obzirom na to da je uvođenje Matter-a sada odloženo do 2022. godine, takođe, zbog poteškoća u pripremi SDK-a i procesa sertifikacije, ovo postojećim uređajima daje malo više vremena, u teoriji.

Međutim, ako se Matter ubrza na način na koji bi trebalo kada na kraju počne da povezuje uređaje, zastareli modeli bi trebalo polako da izgube podršku u narednih nekoliko godina, što očigledno nije idealno. Srećom po potrošače, ovo nije slučaj da odbacite sav svoj komplet i počnete iznova – čini se da proizvođači i CSA čine sve što mogu da povežu postojeće uređaje.

Da li treba da sačekate da kupite nove uređaje za pametnu kuću?

Dakle, trenutno smo u nezgodnom periodu između Matter-ove objave i njenog stvarnog dolaska. S obzirom da će Matter verovatno biti lansiran sredinom godine, mnogi potrošači će se verovatno pitati da li da nastave sa kupovinom pametnih domova ili da čekaju.

Kratak odgovor je „NE“. Kao što znamo veliki broj pametnih uredjaja proizvode i manje poznate kompamnije koje sigurno neće prihvatiti Metter na samom početku i za njihovo prilagodjavenje će biti potrebno dosta vremena. Takodje, ne očekuje se svi poznati proizvodjači prilagode Metter-u, odnosno da sve njihove proizvode ažuriraju na verziju koja bi podržala Metter-ovu konekciju.

Tako da ukoliko planirate da kupujete pametne uredjaje svkako treba sagledati da li je neki od njih na spisku Metter-ove konekcije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here